Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az elsősegélynyújtásról

Laikus elsősegélynyújtás

Kép Napjainkban sok szó esik a mentésről azzal kapcsolatban, hogy a társadalmi elvárásoknak és az európai normáknak megfelelően mennyi idő alatt ér ki egy mentő a bajbajutott állampolgárhoz. Az állam és a mentőszolgálat célja és törekvése az, hogy ez az idő minél rövidebb legyen. De ha meg is valósul a közeljövőben az, hogy a jelenlegi elvárásoknak megfelelően a bajbajutotthoz 15 percen belül jól felszerelt és kiképzett személyzettel ellátott mentőgépkocsi érkezzen, sok esetben ez az idő is túl hosszú lehet a hirtelen rosszul lett, vagy balesetet szenvedett ember számára.

Ezért fontos, hogy az ilyen esetekben jelen levők gyors és életmentő beavatkozással lehetőséget nyújtsanak a túlélésre és a későbbi szövődmények elkerülésére a bajbajutott embertársaiknak (családtagjaiknak, barátaiknak, munkatársaiknak, bárkinek) a mentők kiérkezéséig.

A segítségnyújtás nemcsak erkölcsi kötelességünk, de törvény (1997. évi CLIV. tv.) is szabályozza, valamint minden jogosítványt szerző magyar állampolgárnak kötelessége elsajátítani és vizsgát tennie az alapfokú elsősegélynyújtásból.

Emlékeztetőül:


http://www.mentocsoport.hu/felnottalap.pdf

 

A közelmúlt néhány tragikus eseménye során ismert lett a köztudatban is a hirtelen szívhalál fogalma.

Az alapfokú elsősegélynyújtási és újraélesztési ismeretek birtokában életmentő lehet az egyre több, nagy forgalmú helyeken (pályaudvarok, repterek, sportlétesítmények, stb.) elhelyezett automata újraélesztő készülékek, a PAD (Public Access Defibrillator), vagy AED (Automated External Defibrillator).