Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mentéstechnikai eszközök mentőautóinkon, mentőegységtípusaink

 

Kép

 

 Mentőkocsi: mentőápolóval és mentőgépkocsi-vezetővel kivonuló, egészségügyi alapfelszereléssel, az OMSZ rádióhálózatában üzemelő rádióval/rádiótelefonnal, megkülönböztető jelzéssel, valamint legalább egy fekvőbeteg szállítására beépített hordágytartóval ellátott, megfelelő fertőtlenítőszerekkel, mosható, fertőtleníthető vagy cserélhető üléskárpittal felszerelt gépkocsi. Betegterének minimális méretei: hosszúság: 2400 mm, szélesség: 1200 mm, magasság: 1400 mm. Egészségügyi alapfelszereléséhez egyebek között hordágy, vákuummatrac, rögzítősínek, nyakrögzítő készlet, oxigénpalack, lélegeztetőballon és -maszk, leszívópumpa, leszívókatéterek, száj-garat tubus, vérnyomásmérő, fonendoszkóp, steril és nem steril kötszerek, izolációs takaró, egyszer használatos fecskendők és tűk, gyógyszerek (injekciók, szájon át, illetve egyéb módon adható készítmények, krisztalloid infúzió), vénakanülök, kézi műszerek, szülészeti csomag, steril és nem steril lepedők, fertőtlenítőszerek, védőkesztyűk, orr-száj maszkok, műanyag védőszemüveg, hulladékgyűjtő, ágytál, hánytál, hullatakaró tartozik.Ezen belül:Orvos nélküli mentőegység.ONE: Többkocsis mentőállomásokon a „sürgős” mentőfeladatok ellátására általában szolgalatonként egy mentőegységet elkülönítenek, ez az ún. orvos nélküli mentőegység (ONE), amely alapfelszereléssel rendelkezik, vezetője mentőszakápoló vagy megfelelő gyakorlatú, rátermett mentőápoló. Olyan sürgős mentőfeladatokhoz riasztják, ahol orvosi/mentőtiszti beavatkozásra várhatóan nincs szükség, valamint esetkocsi/rohamkocsi elérhetetlensége esetén ezek helyettesítésére.

 

 

Kép

 

 


 

 

Gyerekvákum

Kép


Alapítványi pályázat útján KIM mentőautónkban megtalálható.

Sérült, elsősorban gerinc sérült gyermekek biztonságos szállítására alkalmazzák, ha a
gyermek legalább 86 cm hosszú, de nem hosszabb 135 cm-nél, illetve a súlya legalább
9 kg de nem nehezebb 40 kg-nál,

 

Gerinchordágy

 

Kép

 

 Mentőautóinkban megtalálható.

A gerinchordágy a súlyos baleseti gerincsérültek gyors kimentését, immobilizálását szolgálja. Könnyű súlya ellenére nagy teherbírású, nem kell róla levenni a sérültet, fölösleges mozgatás nélkül egyből átemelhető a beteg.

 

KED mellény

 

Kép

 

Alapítványi pályázat útján az KIM felszerelését gazdagítja

A K.E.D. mellény ideális eszköz sérültek mozgatására és kiemelésére abban az esetben, 
amikor a gerinc és a nyak sérülésének veszélye áll fenn. Kialakításának köszönhetően 
lehetővé válik a törzs rögzítése mind horizontális, mind vertikális irányban, 
megakadályozva a beteg további sérülését a szállítás alatt. 
A mellényen lévő pántoknak köszönhetően bármilyen testalkatú ember rögzítése lehetséges.

  Dimed LTD820 pulzoximéter

 

Kép

 Nagyfelbontású,
formatervezett készülék.
Újszülöttek, gyerekek, és felnőttek
megfigyelésre is ajánlott. Kiemelkedő
pontosság, megbízhatóság, egyszerű
kezelhetőség jellemzi. Állítható
riasztási értékek, hang ki/be, fényerő
szabályozás, memória az utolsó
24 óra felvételéről. BCI kompatibilis
érzékelők. Szaturáció: 0%-99%-ig,
pulzus: 30-254 bpm.

 

Pulse-Oximéter MD-300-C2 /50D

2942.jpg

 

 Sokoldalú, és könnyen használható készülék.
Az SPO2 szint mellett a pulzus számmal, hullám formátumban, és oszlop
grafikonon is megjeleníthető egyszerre! Fejlett menü rendszerének
köszönhetően könnyen beállíthatók a riasztási szintek. A kijelzés
4 irányban forgatható, és számos megjelenítési forma közül választhat.

Vákumos végtagrögzítő

  

Kép

 

Pályázat útján történt a beszerzése.

Az ONE kocsi felszerelését gazdagítja.

Használata megegyezik a vákummatracéval.Végtagok rögzítésére használható.

 Aspimed 1.5 motoros váladékszívó

 

Kép

 

Hordozható akkumulátoros – sebészeti, és sürgősségi beavatkozásokhoz,
és otthoni használatra egyaránt ajánlott. A forgószelepes kompresszoros
motor hosszú élettartamot garantál, kimondottan hosszantartó működtetésre
alkalmas. Szívási kapacitása 22 l/perc. A készülék acél burkolata ütés, és
tűzálló. Vákuumkijelzővel, és teljesítmény szabályzóval (0-65 cm/Hg) van
ellátva. A tartály 500 ml-es,
sterilizálható. Akkumulátorról
folyamatosan 40 percig képes
dolgozni. A tartozékok között
szerepel a szivargyújtó csatlakozó.
Szívás max: 700 Hgmm.
Súlya: 6,5

 

Ambu Twin pumpa

 

Kép

 

 OMSZ-os forrásból  az ONE kocsin  található.

Az Ambu Twin pumpa hordozható, manuális sürgősségi leszívó pumpa. Folyamatos és gyors leszívást biztosít. 2 perc alatt kb. 205-300ml váladékot lehet segítségével leszívni. A kisebbik szívócsúcs könnyedén levehető, lehetővé téve a nagyobb, 10 mm átmérőjű szívócsúcs alkalmazását, ha nagyobb szívósebességre vagy nagyobb szemcsék felszívására van szükség. 
A tartály kb. 600 ml-es, de sürgősségi helyzetben a kapacitás korlátlan lehet: a pumpálás még akkor is folytatható, ha a tartályból a folyadék már túlcsordult.

 

Robin olló

robingross.jpg


Fali tartóval ellátott acél olló sürgősségi esetekre.

Felhasználható:

-baleseteknél szélvédők betörésére,

-sérültet rögzítő biztonsági övek átvágására és

-a sérült ruháinak lefejtésére.

 

 

Félautomata defibrillátor


2 darab

Lifepak 1000

 

Kép

 

lifepak_1000.jpg

 

 

Az ONE és a KIM kocsi felszereléséhez tartozik.

Félautomata defibrillátor használata:  Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, hamar megkezdett újraélesztés, illetve a haladéktalanul rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelenti. Ugyanis a leggyakoribb keringés-megállási forma, az ún. kamrafibrilláció. Kamrafibrilláció során a szívkamrák falában lévő izmok működése zavart szenved, így kamrai ritmuszavar alakul ki. 

Az Országos Mentőszolgálat orvos nélküli mentőautói közül jelenleg 140 mentőkocsi van felszerelve félautomata defibrillátorral, de a fővárosi tűzoltóság egyes gépkocsijain is megtalálhatók. Társadalmi kezdeményezés született, hogy félautomata defibrillátorral szereljék fel a tömegközlekedési eszközöket, önkormányzati hivatalokat, bevásárlóközpontokat stb.. Természetesen a defibrillátor használatához nélkülözhetetlen bizonyos szintű elsősegélynyújtói és újraélesztési ismeret. Elképzelések szerint a gépjárművezetői egészségügyi vizsga tananyagába illeszkedne a félautomata defibrillátor használatának elmélete és gyakorlata. 

Hogyan működik a félautomata defibrillátor?
A kamrai ritmuszavar néhány percen belül leadott elektromos ütéssel megszüntethető. A félautomata defibrillátor meghatározott erejű (200-360 J) és lefutású elektromos ütést ad, amely egy külső egyidejű repolarizációnak felel meg. Célja, hogy az ütést követő ún. elektromos csendben a szív saját ingerületvezető rendszere aktiválódjon, és beinduljon a normál ingerképzés. Ennek sikeréhez nagy mennyiségű foszfát szükséges, melynek mennyisége a kamrafibrilláció alatt igen gyorsan fogy, tehát az idő múlásával gyorsan csökken a defibrillálhatóság esélye is. 

Hogyan használjuk a félautomata defibrillátort?

A készülék bekapcsolását követően a műszer hangutasításokban ismerteti a szükséges teendőket. Először az elektródák felhelyezésére szólít fel, a megfelelő hely az elektródákon lévő rajzon látható, a felhelyezést az öntapadó felület biztosítja. Ezt követően az elektródák csatlakoztatására szólít fel, majd ún. analízist végez, amely során a beteg ritmuszavarát vizsgálja. Az analízis során nagyon fontos, hogy senki ne érjen a beteghez, mert ez zavarja az értékelést!
Az analízis függvényében a készülék javasolja vagy nem javasolja a sokk, azaz a defibrilláció leadását. Amennyiben javasolt a sokk, az utasításnak megfelelően nyomjuk meg "sokk" gombot (piros). Ha sokkot nem javasol, keressük a keringés jeleit, ha nem találjuk, kezdjünk 1 perces újraélesztést, majd végeztessünk újabb analízist (analízis gomb - sárga).

A készülék az elektromos ütés (sokk) leadása után újabb analízist vagy sokkot javasol. Alapbeállításként kamrafibrilláció esetén a készülék három sokk leadását javasolja, egymást követően. Három sokk leadása után, illetve, ha a készülék nem javasol sokkot, keressük a keringés jeleit, hiányukban végezzünk 1 percig újraélesztést, majd (a készülék utasításának megfelelően) nyomjuk meg az analízis gombot!